O liofilizaciji

KAJ JE LIOFILIZACIJA

Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo iz sadja oz. zelenjave, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, hkrati pa ohranimo njihovo strukturo in sestavo ter okus in vonj. Postopek je počasen in porabi 3-krat več energije kot sušenje z visoko temperaturo. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode, čemur sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v materialu sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje. Sadje po sušenju izgleda enako kot sveže in lepo hrusta.

KAKO JE S SHRANJEVANJEM IN ROKOM UPORABE LIOFILIZIRANE HRANE?

Liofilizirani hrani nekateri pravijo tudi hrana prihodnosti, saj ima namreč zelo dolg rok trajanja. Če je pravilno skladiščeno, je uporabno do kar 25let!
Zelo pomembno je, da liofilizirano hrano primerno skladiščimo - to je v vakuumskih vrečkah ali pa v steklenih kozarcih s pokrovi. Zadeva mora biti dobro zaprta, da zraven ne pride vlaga in zrak, saj se tovrstna hrana hitro navlaži in potem ni več hrustljava.
Mi raje uporabljamo steklene kozarce, saj se nam zdi, da so bolj ekološki in ko ga spraznete, ga brez težav ponovno uporabite za kaj drugega.
Tudi, ko sadje jeste, je bolje, da ga jemljete iz manjših kozarcev, saj če zelo velik kozarec kar naprej odpirate ali celo pozabite zapreti, se bo hrana navlažila in ne bo tako hrustljava, ter tudi rok uporabe se ji skrajša, ker je v njej vlaga.

KAJ VSE SE LAHKO LIOFILIZIRA IN ČESA SE NE DA?

Liofiliziramo lahko skoraj vse. Vso sadje in zelenjavo, tudi meso ali gotove jedi, krompir, mlečni riž....Z liofilizacijo odstranimo vso vodo. Pred postopkom je hrano potrebno zamrzniti, liofilizator pa z vakumom potem odstrani vodo iz zamrznjene hrane in sadje/zelenjavo posuši pri nizki temperaturi (nekje do 40°C). Zaradi tega, sicer dolgotrajnega procesa, v hrani ostanejo vsa hranila in vitamini, zato je liofilizirano sadje najboljši približek svežemu sadju.
Zelo pomembno je tudi, da je vhodna surovina dobre kvalitete - domača, neškropljena... Saj je le tako končni izdelek lahko zares dober. Zato se pri nas trudimo, da pridelamo sadje/zelenjavo na sonaraven način, da je čimbolj zdravo in okusno.
Zanimivo pa je to, da se NE da liofilizirati izdelkov, ki vsebujejo veliko maščobe - olje, orehi, razni drugi oreščki, čokolada... Ali pa zelo sladke stvari, kot je na primer med.
Če je npr. Sadje zelo sladko, mu liofilizacija spremeni tudi vizualno obliko, če pa je mera sladkorja ravno prava ali pa če ni zelo sladko, potem sadje ohrani popolnoma enako obliko, kot je sveže.

Obrazec za stik